De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Natuurlijke metamorfose op de oevers van de Regge nabij Enter

Natuurlijke metamorfose op de oevers van de Regge nabij Enter

ENTER – Op de Waarf in Enter, waar  de thuishaven der Enterse zompen is, vond hedenmiddag de formele overdracht van het heringerichte Reggedal plaats. De nieuwe natuur op de boorden van de weer meanderende Regge met ecologisch boerende veehouders dient het streekeigen karakter van het gebied tussen Enter en Goor. De gronden van het waterschap zijn vanmiddag in een feesttent overgedragen aan de provincie Overijssel en het beheer van de 85 hectare (eigen grond) is in handen van de lokaal geïnspireerde én aangedreven Stichting Enters Reggedal meer de ondernemers Bolscher en Roetgering als letterlijke en figuurlijke roergangers. Ze wonnen enkele jaren geleden de aanbesteding waarbij Landschap Overijssel het nakijken had.

Daar werd aanvankelijk met enige achterdocht tegenaan gekeken: twee 'wilde' en 'slimme' ondernemers met oog en hart voor natuur en landschap, hoe bestond het. Uit de woorden van directeur Van Olst van Landschap Overijssel werd vanmiddag duidelijk dat het ook tot zijn verbazing waarachtig bestaat, ondernemers met hart voor het rivierlandschap. Dat algemeen belang vaak ook raakt aan eigenbelang bleek toen Bolscher, die een vleesbedrijf in Enschede bestiert, meedeelde dat vlees van koeien die in de natuur een variatie aan grassen eten beter smaakt dan dat van koeien die eenzijdig weiland afgrazen. Waaraan zijn collega Roetgering toevoegde dat niks mooier is dan na het werk gezeten op een terreinwagen op natuurinspectie te gaan.

De uitdaging is nu volgens waterschapbestuurder Aarnink om voorheen tegenstrijdig geachte belangen met elkaar te verenigen. Met dat doel voor ogen is op de evers van twaalf kilometer rivier 150.000 ton grond verplaatst en kwam er ruimte voor 115 hectare ‘nieuw water’, met ‘geregelde vistrappen’. In de ommelanden zijn krotten en keten opgeruimd, historische boerderijen en bijgebouwen gerestaureerd. Verder krijgen uit beeld en beleving gehaalde gewassen (rogge!) volop ruimte als ook bloemenvelden met imkerijen. Verder is er voor educatie (met schoollessen op locatie) een prominente rol, waarvoor ex-onderwijzer, zompschipper en dorpsraadslid Poelman zich inspant.

 

 

 

Deel dit nieuws!