De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vechtstromen en vmbo-scholen Almelo energiek met de zon bezig

Vechtstromen en vmbo-scholen Almelo energiek met de zon bezig

ALMELO – Het waterschap Vechtstromen trekt bijna vijf miljoen euro uit voor zonneparken op acht gebouwen van de waterzuivering. Er komen twintigduizend zonnepanelen op acht plekken. Het gaat onder meer om de installaties bij de waterzuivering in Almelo-Sumpel, Haaksbergen, Oldenzaal, Rijssen, Vriezenveen en Vroomshoop, Coevorden en Dedemsvaart.

 De aanleg van de zonneparken neemt binnenkort een aanvang. De rioolwaterzuiveringen slurpen jaarlijks veel energie om het afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven in het werkgebied van Vechtstromen schoon te maken. Het waterschap wil dat in 2020 de helft van de energie, die bij het zuiveren nodig is, duurzaam is opgewekt. Het bestuur van het waterschap heeft verordonneerd dat het in 2025 volledig energieneutraal wenst te zijn.

De mbo-scholen van Pius X College en Het Noordik in Almelo, die in een één onderwijsgebouw in de Aalderinkshoek zijn gehuisvest, heeft vandaag luister bijgezet aan een zonnedak dat 514 panelen telt. De ceremoniële bijeenkomst ontrolde zich in aanwezigheid van commissaris van de koning Heidema, die het sein op groen zette voor de verduurzaming van de onderwijshuishouding. De commissaris ziet steeds meer belangstelling en inspanning bij de aanstormende jongeren voor mens en natuur.

De bedoeling is het opwekken van energie te combineren met  een vermindering van het gebruik van energie – een dubbelbesparingslag én een bewustvormingsproject. De bestuurders  Sterenburg en Koopman van beide scholen zijn van mening dat hier een educatief onderwijskundig belang is gekoppeld aan een maatschappelijk belang.

 

Deel dit nieuws!