De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCCXC

Wat is dat toch met mensen die zeggen dat ze niet meer hoeven te werken. Meestal betekent het dat ze 'binnen' zijn, zoals ze dat noemen. Ik ken er wel een paar, lieden die rijk zijn geworden door een trucje, vaak het enige trucje dat ze beheersen, iets met huizen, aandelen, boten of auto's. Of een uitvinding. Soms stoelt rijkdom op criminaliteit, dat schijnt ook lucratief te zijn. Net als mensenhandel, oorlogsvoering, organenroof, hongerloontjesindustrie .

Het zijn niet de leukste mensen die zich er op voor laten staan dat ze niet meer te hoeven werken. Ik ken gelukkig ook mensen van wie ik weet dat ze zich financieel meer dan uitstekend kunnen redden, maar die nooit zullen zeggen dat ze niet meer hoeven te werken. Omdat ze niet zo in elkaar zitten. Omdat ze weten dat er weinig licht zit tussen in weelde leven en op de rand balanceren, dat geen gebrek hebben mede een kwestie van geluk is.

Ik ben nog nooit afgunstig geweest op mensen met poen en helemaal niet op hen die zich er op laten voorstaan. Misschien komt het doordat ik er niet aan moet denken niet meer te hoeven werken. Ook dat is trouwens slechts een zegen, omdat werken voor mij - ook al levert het me niet meer dan een grijpstuiver op, zo nu en dan -  behalve materieel ook in vergeestelijkte zin een levensvoorwaarde is. Veel mensen die niet werken zijn dood, zelfs als ze nog leven.

Deel dit nieuws!