De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCCLXXXVI

Vanavond dacht ik dat ik altijd moet hebben geweten dat 1969, dus precies vijftig jaar geleden, een bijzonder jaar was. Ik was elf jaar en herinner me nog dat mijn broer en ik door onze vader werden gewekt om getuigen te zijn van trillende zwarwit beelden van de eerste mens op de maan. Wereldschokkend, die Neil Armstrong met zijn schokkerige maanwandeling die de wereld deed trillen.

Net zo wereldschokkend was in 1969 het festival Woodstock dat de wereld zou veranderen, de vrede over het rond der aarde zou uitstorten, en het mensdom de geneugten en zaligheden van de vrije liefde en de eeuwige vrede zou brengen Ook heb ik vijftig jaar geleden de beelden gezien van wielrenner Bert Boom die achter de motor van Bruno Walraven op de wielerbaan in Brno wereldkampioen derny werd. Het waren hoogtepunten van 1969 toen de zwarwitte wereld kleur kreeg.

Na vanavond lijkt me het beste van 1969 evenwel de verbintenis in de echt van Jan en Anny, juist géén (inter)nationaal spektakel was, niks 'giant leap for mankind' en niks 'give peace a change', gewoon een Twentse liefde die bij Gijsbers in Rijssen ontlook en tot een huwelijk leidde dat vanavond bij het Brodshoes in Rijssen een gouden aureool keeg. Al vijftig jaar het beste van en voor de Bakker.

 

 

 

Deel dit nieuws!