De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hengelo beperkt lastenstijging burger volgend jaar tot het minimum

Hengelo beperkt lastenstijging burger volgend jaar tot het minimum

HENGELO – Waar andere gemeenten kreunen en steunen bij het rondbreien van hun begrotingen, en zich genoodzaakt zien de lasten voor de burgers aanmerkelijk te verhogen, daar houdt Hengelo die binnen de perken. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders is zodanig dat de lokale woonlasten voor huurders gemiddeld met 0,1 procent dalen en voor huiseigenaren is er een gemiddelde stijging 0,6 procent, wat  ruim lager is dan de inflatiecorrectie van 1,7 procent.

Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat het afvaltarief in 2020 fors omlaag gaat, van 1,20 euro naar 95 cent per klik op de ondergrondse container voor restafval. De klik wordt daarmee 25 cent (dat is 21 procent) goedkoper. De overige bedragen (waaronder het vast tarief en de gebruiksvergoeding per (keuze)container) blijven gelijk. Een gemiddeld huishouden ‘klikt’ 24 keer per jaar. Het jaartarief voor de gemiddelde gebruiker daalt hierdoor met 4,2 procent, van 201,84  euro naar 193,44 euro. Dit kan doordat  de kosten om afval in te zamelen volgens het college verminderen.

Verder acht het college van burgemeester en wethouders een verhoging van de parkeertarieven in de binnenstad onwenselijk, weswege het de gemeenteraad voorstelt een verhoging achterwege te laten. Ook worden de parkeertijden aangepast: doordeweeks hoeven parkeerders volgend jaar nog maar tot des avonds zes uur te betalen  en op de zaterdag tot vijf des middags klokke vijf.

In de investeringssfeer stelt het college voor om initiatieven te honoreren die Hengelo ‘aantrekkelijk, bereikbaar, veilig, sociaal en duurzaam’ zouden maken. Genoemd worden de reconstructie van de Deldenerstraat/Mitchamplein, de omgeving van het Twentebad, het parkeerplan Binnenstad; het verbeteren van het buitenterrein en de verkeersveiligheid rondom het winkelcentrum Groot Driene.

Deel dit nieuws!