De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCCLXXXIII

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen willen Bokasji in de grond leggen en toestoppen. Het klinkt alsof ze de inheemse keizer van Noordoost Twente ter aarde gaan bestellen. Een staatsbegrafenis voor de Heerser van Hezingen benevens de Leider van Lattrop, ver verheven boven vrouw Haverkamp en manneke Joosten.

Nadere beschouwing leert evenwel dat het zo spannend niet is, het gaat zelfs niet om de teraardebestelling van de waakhond van de gemeenten die ambtelijk zo ongeveer één zijn, maar er uit behoudzucht en geldoverschot twee colleges van burgemeester en wethouders op na houden. Tussen haakjes: er komt weldra zelfs een nieuw gemeentehuis in Tubbergen in plaats van een nieuw schip van staat in de stad(!) Ootmarsum voor beide gemeenten. 

Maar afijn, eerst het raadsel van Bokashi. Het klinkt verheven en zweemt naar voornaam. Navorsing leert dat Bokashi inderdaad heeft geleefd en in de oale groond gaat vanwege de kringloop van leven en dood. Bokasji weegt 150 ton, is al vergaan door middel fermentatie en dient nu als humus voor de plantsoenen in het coulisselandschap van Blokhuis tot Volmerink.

Elk najaar voeren beide gemeenten op keizerlijke wijze veel blad af, dat afkomstig is van het openbaar groen, wat roofbouw op de grond zou zijn. Dat kan anders, dachten ze. ‘Met het gebruik van Bokashi veranderen we daar iets aan.’

Deel dit nieuws!