De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Na brouille drie mannen uit 't noorden tegelijk in Rekenkamer Almelo

Na brouille drie mannen uit 't noorden tegelijk in Rekenkamer Almelo

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo zal morgenavond de drie externe leden van de Rekenkamercommissie benoemen. Ofschoon het, volgens het gementebestuur zelf, de gewoonte is een aftreedrooster te hanteren dat voorziet in gefaseerd vertrek moet de raad nu gelijktijdig drie externe leden benoemen en alle drie de voorgestelde kandidaten van de mannelijke kunne. Het college stelt bovendien voor is dat ze in weerwil van het voorgaande alle drie voor vier jaar worden benoemd. Het gaat om kandidaten uit Groningen, Hoogeveen en Roden.

De benoemingen zijn nodig doordat de vorige Rekenkamercommissie uit elkaar knalde vanwege tegenstellingen en karakterbotsingen. Bovendien zouden de externen los van de drie interne leden (raadsleden) hebben vergaderd en besluiten genomen. Dat plofte uiteindelijk na diverse mislukte vredesbesprekinge en leidde tot collectief onslag. Afgelopen voorjaar zijn al drie verse raadsleden benoemd (Munnich, Tijhof en Teeuw), die met ambtelijke ondersteuning een 'werkmodel' hebben gemaakt, waarna de procedure tot benoeming van externe kandidaten begon.

De belangrijkste taak van de Rekenkamercommissie is besluiten van de gemeenteraad te toetsen aan doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid. Almelo heeft sinds vijftien jaar een rekenkamercommissie, die op deze punten onafhankelijk toetst en oordeelt.

.

Deel dit nieuws!