De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede blijft dwarsliggen over begroting Omgevingsdienst Twente

Enschede blijft dwarsliggen over begroting Omgevingsdienst Twente

ENSCHEDE/HENGELO – Er smeult al geruime tijd een veenbrand binnen de organisatie van de Omgevingsdienst Twente (ODT), die gehuisvest is in het stadhuis te Almelo. De gemeente Enschede persisteert in haar weigering het volle pond te betalen, want zegt een groot aantal taken lokaal te blijven uitvoeren in plaats van ze over te hevelen.

De nieuwe Omgevingsdienst Twente, die de wettelijke milieutaken uitvoert op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving, heeft een begroting waar alle veertien gemeenten en de provincie Overijssel aan bijdragen, maar doordat Enschede sommige onderdelen zelf blijft uitvoeren wil ze minder dokken. Dat dreigt nu zo hoog op te lopen dat rechtszaken dreigen. Volgens burgemeester Schelberg van Hengelo is de begroting van de ODT door alle conflicten en competenties ‘op los zand gebouwd’ en ‘een taai geheel’.

Dit lijkt uit te lopen op een juridisch geschil, waarbij de dertien gemeenten zullen eisen dat Enschede zich houdt aan de afspraken die in regionaal overleg zijn gemaakt, Enschede zal volhouden niet alle betrokken ambtenaren over te hevelen, alleen gemeenschappelijke. Daarenboven acht het college van burgemeester en wethouders te Enschede het onredelijk dat gemeenten ook op basis van het aantal ingezetenen moeten betalen en niet naar rato van het aantal overgedragen werkzaamheden.  Over de provinciale dooorzetmacht bestaat louter onduidelijkheid.

Deel dit nieuws!