De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo krijgt nieuwe rechtbank, die (dus) definitief in stad en regio blijft

Almelo krijgt nieuwe rechtbank, die (dus) definitief in stad en regio blijft

ALMELO – De repeterende vrees voor het verdwijnen van de rechtbank uit Almelo zal binnenkort tot het verleden behoren, want het voornemen is nieuwbouw te plegen, en wel in Almelo, naast de huidige rechtbank, die zowel qua omvang als qua indeling niet meer voldoet. De arrondissementsrechtbank in Enschede gaat wel dicht, want wordt geïntegreerd. 

Het toekomstige Paleis van Justitie is voorzien naast het huidige onderkomen van Vrouwe Justitia. Het gaat om de plek bezijden de Egbert Gorterstraat, van het station Almelo Centraal tot het Stuiver Torentje. Uitbreiding van de huidige rechtbank is wel overwogen, maar uiteindelijk om inhoudelijke redenen terzijde geschoven ten faveure van nieuwbouw.

De voormalige kantoren van Koninklijke Ten Cate aan de Egbert Gorterstraat, die nu dienst doen als bedrijfsverzamelgebouw, gaan tegen de vlakte, maar het historische gebouw op de hoek met het Stationsplein blijft staan, al was het maar vanwege de zogenoemde ‘firmantenkamer’ van toen nog Nijverdal Ten Cate met zijn doorrookte lambrisering. Het betreft een grondpositie van het bouwbedrijf Dura Vermeer, waardoor dit landelijke concern met een vestiging in Hengelo de realisering van het nieuwe Paleis van Justitie wel voor zijn rekening zal nemen.

Al jaren zong in het najaar rond dat de rechtbank uit Almelo zou verdwijnen. Dat wilde de nomenklatoera van het ministerie van Justitie en Veiligheid doordrukken. Er zouden grotere rechtbanken moeten komen, maar wel minder. Van de twee vestigingen van de Rechtbank Overijssel zou Zwolle blijven en Almelo moeten sluiten. Het leidde tot veel politieke en magistratelijke beroering in stad en regio, en een sterke lobby, met een vereend Twente. Aldus kon telkenmale op het nippertje worden voorkomen dat Almelo, van oudsher de Twentse stad van het recht, zijn jurisdictie zou verliezen. Dat pleit lijkt nu ten gunste van stad en regio beslist.

Deel dit nieuws!