De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • NEW in Wierden wil OZB extra verhogen om subsidies te redden

NEW in Wierden wil OZB extra verhogen om subsidies te redden

WIERDEN – De gemeenteraad van Wierden gaat het college van burgemeester en wethouders duchtig corrigeren, want vindt dat het college, inzonderheid wethouder Kortenhoeven van Financiën, te weinig doet om een financieel gezonde gemeente te blijven. De ‘regeringspartij’ NEW, nota bene de partij die Kortenhoeven op het pluche zette, komt vrijwel zeker met een extra verhoging van de Onroerend Zaak Belasting, waarbij woordvoerder Ter Riet  een percentage van drie suggereerde. Het zou bijna een ton opleveren, waardoor het volgens haar mogelijk zal zijn minder op subsidies te bezuinigen op het zout van de aarde en het licht van de wereld; het maatschappelijk middenveld van de civil society.

Eerder deze week hield de raad een zitting waarin instellingen en organisaties hun zegje konden doen en stoom konden afblazen. En dat deden ze met verve, van jeugd- en ouderenorganisaties tot sociale en culturele stichtingen en verenigingen, van piepjong tot stokoud. Het wezen en welzijn van de dorpen Wierden, Enter, Hoge Hexel en de onderscheiden buurtschappen zou in het geding zijn. Het college stelt, zo werd beweerd, voor op tientjesniveau te korten en geen echte keuzes te maken, of zoals woordvoerder Te Wierik van Harmonie Sint Jan de politici voorhield: ‘U schraapt kruimels bij elkaar om het brood niet te hoeven aansnijden.' Vanavond bleek dat het indruk had gemaakt.

Niet alleen kondigde NEW aan met een voorstel van een OZB-verhoging te komen, collegepartner CDA kwam met de suggestie op zoek te gaan naar besparingen op de gemeentelijke organisatie; een efficiencyslag op omvang van en prioriteiten in de organisatie. Het college wil, liet burgemeester Tigchelaar weten, juist een 'doorontwikkeling' van de organisatie, waar vaak meer geld voor nodig is.

Een suggestie vanuit de oppositie, namelijk van de ChristenUnie, zorgde voor een siddering in Vak K, want bij monde van het raadslid Eshuis werd de suggestie gedaan om van drie naar twee wethouders te gaan. De uit Hellendoorn ingevlogen wethouder Coes reageerde als door een wesp gebeten, want het kon en mocht niet; ze waren met drie man al zo druk.... Besluitvorming: 25 september. 

 

Deel dit nieuws!