De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Holtloze bij Wagenmakerij Langenhof: hightech van ooit in Wierden

Holtloze bij Wagenmakerij Langenhof: hightech van ooit in Wierden

WIERDEN – Bij de Wagenmakerij Langenhof aan de Rijssensestraat te Wierden vindt komende zaterdag, op monumentendag, de opening plaats van een in oude luister herstelde houtloods. De wagenmakerij is al vier jaar een gemeentelijk monument en met de 'holtoze' erbij is sprake van een completering. Voor de opening van de houtloods, die een functie krijgt als ontvangstruimte, rept burgemeester Tigchelaar zich zaterdag naar de wagenmakerij. Ze laat zich bij de ceremonie assisteren door Dinie Langenhof.

De Stichting Wagenmakerij Langenhof wil dit eeuwen oude ambacht (hightech van honderd jaar geleden) op juist deze plek de aandacht en de waardering geven die het zou verdienen. Elk dorp had begin vorige eeuw minstens één wagenmakerij. Vanaf 1917 maakte wagenmaker Jan Langenhof met zijn zonen en medewerkers velerlei boerenwagens, kruiwagens en landbouwwerktuigen, zoals ploegen. Nadat er rond 1960 geen vraag meer was naar de houten boerenwagens, werd de wagenmakerij als werkplaats gesloten. Niettemin bleven de originele machines, veel gereedschap en de authentieke klinkervloer behouden.

De afgelopen weken waren vrijwilligers nog druk bezig met de inrichting. Er staan onder meer schaalmodellen van boerenwagens in vitrines. Ook zijn er oude documenten in te zien en boeken over wagenmakerijen. Op een televisiescherm kunnen bezoekers onder meer zien hoe een houten wiel tegenwoordig wordt gemaakt. Er komen honderden bezoekers per jaar, onder wie veel schoolkinderen. Tot de verbeelding spreekt ook het verhaal dat er in 1932 bij Langenhof een vliegtuig is gemaakt. Indruk maakt het aanzetten van de oude machines, die via platte riemen worden aangedreven door de stationair motor.

Deel dit nieuws!