De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Forse kritiek Heemschut op Enschede inzake historische Usseler Es

Forse kritiek Heemschut op Enschede inzake historische Usseler Es

ENSCHEDE/USSELO - De erfgoedvereniging Heemschut vindt dat de gemeente Enschede op de Usseler Es de belangen van cultuurhistorie aan haar laars lapt. Er wordt een klacht ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en bij het provinciebestuur van Overijssel over het tekortschietend erfgoedbeleid van de gemeente Enschede. Eerder bleek dat al bij de afbraak van markante panden (zoals het  gewezen BATO-gebouw) en het openllijk zeggen geen geld te hebben voor monumentale cultuurhistorie.

Bij het opbreken van de meer dan honderd jaar oude bestrating van de Harberinksweg zou de lokale overheid er opnieuw van getuigen lak te hebben aan belangwekkend erfgoed in de gemeente. De es bij Usselo is één van de grootste kransessen in Europa, die jaren geleden wel werd doorkliefd voor de aanleg van de A35. Op een cruciaal genoemd deel van de es is de bestemming bedrijven gelegd en er lopen acties om die bestemming eraf te halen in het kader van de noodzakelijke afwaardering van bedrijfsgronden. Dat maakt het mogelijk om de Usseler Es in zijn huidige vorm te behouden, maar het tegenovergestelde gebeurt.

Het weghalen van de uniek genoemde bestrating om puur civieltechnische redenen is volgens de erfgoedvereniging Heemschut een aanslag op de nog bestaande cultuurhistorische elementen binnen de gemeente, waarvan het bestaan wortelt in de ontstaansgeschiedenis en het vroegere gebruik van essen in het landschap en inzonderheid die in Usselo.’ Opnieuw moet worden geconstateerd’, schrijft, Heemschut, ‘dat er geen enkel cultuurhistorisch onderzoek heeft plaats gevonden voor de werkzaamheden zijn gestart.’

 

Deel dit nieuws!