De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verbinding beeldende kunst en biodiversiteit Diepenheim prijswaardig

Verbinding beeldende kunst en biodiversiteit Diepenheim prijswaardig

DIEPENHEIM – In het project ‘Bees Are Few’ te Diepenheim komen kunst en biodiversiteit samen en het resultaat  is genomineerd voor de Landschapsprijs Overijssel 2019. De beeldend kunstenaars Jimini Hignett en Doris Denekamp maakten bij Het Hazendam een monument voor de verdwenen bijenvolken: twee ‘echte’ bijenkasten die moesten zoemen met levende bijenvolken en vijf versteende bijenkasten. De centrale vraag in het werk van Hignett en Denekamp steunt op het gevaar voor aardrijk en mensheid van het dreigende uitsterven van de bijenvolken; het einde van bloemetje, bijtje en dus leven. Dat vormt de context voor het project, dat bestaat uit een tuin langs de Bovenregge in Diepenheim en een kunstenaarspublicatie. Bij een bloemenweide aan het einde van de Eerste Broekweg staan zeveb bijenkasten: twee zoemen met leven en vijf zijn versteend.

De kunstenaarspublicatie bevat foto’s, tekeningen en etsen van onder meer imkers, bijenkasten, raten, en honingslingers. Op geen van de afbeeldingen staat een bij; de bij is ook uit het archief verdwenen. Een verhaal vanuit de toekomst, als er geen bijen meer zijn, van de Britse schrijver Simon Ings is in de kunstenaarspublicatie opgenomen. Het omslag van de publicatie is gemaakt van speciaal papier waarin zaden zijn verwerkt. De boodschap: plant het boek om het uit te zien groeien tot een bijentuin.

Het gebied werd om de omgeving nog aantrekkelijker te maken voor zowel bijen als mensen in het voorjaar opnieuw ingericht. Vrijwilligers en diverse organisaties plantten fruitbomen, zaaiden bloemzaden en verplaatsten de bijenkasten naar gunstiger gelegen plekken. De gemeente Hof van Twente stimuleerde de totstandkoming en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, het IVN Diepenheim, de Kunstvereniging Diepenheim, Landgoed Weldam, LTO Noord, het waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel droegen ook bij. Het project is nu genomineerd voor de Landschapsprijs Overijssel  2019, een initiatief van de provinciale overheid.

Deel dit nieuws!