De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twente één van de zeven regio's met vervoer 'Mobility as a Service'

Twente één van de zeven regio's met vervoer 'Mobility as a Service'

LOSSER – De gemeenten Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Twenterand sleutelen nog aan hun project  MaaS (Mobility as a Service) Twente. De acht deelnemende gemeenten bedienen 75 procent van de hulpbehoevende inwoners van Twente in hun vervoersbehoefte. Het gaat vooral om mensen van A naar B te brengen  die vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeenten Almelo, Borne, Hellendoorn, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Wierden zien er klaarbliijkelijk de zin niet van in.

De voorbereidingen voor gunning zijn in volle gang. De vervoerders die deel willen nemen aan de aanbesteding kregen deze week aanvullende informatie. Het doel van de marktconsultatie was een uitwisseling van informatie onder experts uit de praktijk, zodat uiteindelijk het beste resultaat behaald wordt bij de uitvoering van deze vorm van maatwerkvervoer.

MaaS omvat alle vormen van vervoer, passend bij de reisbehoefte, van deur tot deur en zonder belemmeringen tussen de vervoersopties beschikbaar in één app én met een mogelijkheid om te bellen. Alle reisdata die nodig zijn om zo snel mogelijk, duurzaam en zorgeloos van deur tot deur te reizen worden gebundeld. Die data worden getoond in een app die de reiziger informatie biedt over alle vervoersmogelijkheden. Bijvoorbeeld: de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi. Of een combinatie daarvan, want naar men beweert op maat aangeboden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft met zeven regio’s in den lande zeven op op aard en schaal toegesneden (maar bovendien opschaalbare) MaaS-pilots ontwikkeld. Behalve in de regio Twente gebeurt het ook op de Zuidas in Amsterdam, in Utrecht-Leidsche Rijn, Groningen-Drenthe, Rotterdam-Den Haag (inclusief Rotterdam The Hague Airport), Eindhoven en Limburg.

Deel dit nieuws!