De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wethouders van Hengelo en Almelo onder vuur wegens cultuurpanden

Wethouders van Hengelo en Almelo onder vuur wegens cultuurpanden

ALMELO/HENGELO – De wethouders Langius in Almelo en Van Wakeren in Hengelo kwamen vanavond dankzij een potdicht coalitiekamp met de schrik vrij toen vanwege hun beleid moties van treurnis respectievelijk wantouwen óf onhaalbaar waren óf van tafel werden gehaald. In beide gemeenteraden ging het over kunst en geld, waarbij de wethouders gesteund door de collegepartijen voor de dukaten kozen en een flink aantal oppositiepartijen voor de culturele infrastructuur.

Een aantal oppositiepartijen in Hengelo hekelde Van Wakeren die het plan voor het culturele initiatief De Hijschkamer, een multifunctioneel gebouw met tal van sociaal-culturele functies op het nu kale Marktplein, bij de presentatie zo ongeveer de hemel inprees, maar kort daarna als een blad aan de boom omdraaide en het financieel onhaalbaar noemde. Vooral de oppositionele fracties van CDA en PvdA schoten bij monde van de fractievoorzitters Steen en Luttikholt met scherp en betoogden dat Van Wakeren daarmee het vertrouwen van raad en stad beschaamde. Ook zou hij de raad onvoldoende en ontijdig hebben geïnformeerd. Van Wakeren erkende dat hij in eerste instantie te positief is geweest, maar wees er ook op dat ambtelijke berekeningen aantoonden dat het plan Hijschkamer volstrekt onhaalbaar was. De motie die in de lucht hing kwam er vervolgens niet, want zou onvoldoende steun krijgen. Van Wakeren kon opgelicht ademhalen en mocht ook nog eens glorieus afsluiten  ‘Het gaat niet om mij, het gaat om de toekomst van de markt’, hield hij de raad voor.

De moties in Almelo werden wél ingediend, maar waren kansloos. De inzet was de wijze waarop een plan van een initiatiefgroep uit de samenleving voor een culturele bestemming van de markante Kolkschool werd afgeschoten. Namens de gehéle oppositie minus DemocratenNu diende het raadslid Geerdink van de PvdA een motie in om het gebouw uit 1902, dat weliswaar géén monument is, op een lijst te plaatsen van gebouwen die niet mogen worden verkocht vanwege hun waarde voor de stad. Namens het college liet wethouder Langius weten dit sterk af te raden. Hij wil het pand verkopen, waarbij de Hengelose projectontwikkelaar Kloos2. De oppositie hekelde de tot nu toe gevolgde procedure, de wethouder zei niet uit te sluiten dat er zelfs een verkoopcontract is met Kloos2, maar zal dit nog juridisch te laten toetsen of er een way-out is, waardoor de kunszinnig-culturele optie nog een kans kan krijgen. Dat zal dan nog ingewikkeld genoeg zijn omdat de coalitie als een gesloten blok achter de verkoop lijkt te staan. De oppositiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en LAS vormen één front, hoe zeer ook de oppositie ook probeerde de Lokalen uit het 'regeringskamp' te sleutelen. Er was bij de stemming een opvallend detail: één christendemocraat stemde ervoor de Kolkschool op de A-lijst te plaatsen, te weten de geachte afgevaardigde Van Marle, indertijd wethouder van Financiën, die wél werd weggestemd en opgevolgd door... Langius. Je moet er oog voor hebben.

Deel dit nieuws!