De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • GOGBOT voegt nog enkele grote namen toe aan festival Enschede

GOGBOT voegt nog enkele grote namen toe aan festival Enschede

ENSCHEDE – Te elfder ure heeft de Stichting Planetart in Enschede voor het festival GOGBOT, dat van donderdag tot en met zondag plaatsvindt, de vermaarde videokunstenaar Mark Leckey weten te strikken. De 44-jarige kunstenaar, die in Frankfurt deeltijdhoogleraar is, kreeg als winnaar van de prestigieuze Turner-prijs (beste Britse visuele kunstenaar) uit handen van zanger Nick Cave een cheque van 25.000 pond. Hij laat in Enschede zijn wereldberoemde werk 'Green Screen Refrigerator Action' uit 2010  zien. Ook zijn de kunstenaars Beeple Crap en V-Tol nog toegevoegd.

De installatie van Leckey omvat een koelkast die zijn bestaan overpeinst en zijn omgang met andere apparaten. Het gaat over droom en daad, vlammen en vriezen. Leckey refereert aan een wereld waarin huishoudelijke apparatuur zich bewust wordt van zichzelf en de leefomgeving wordt omgevormd naar het digitale tijdperk.

Beeple Crap laat maatschappijkritische videowerken zien in poppodium Metropool te Enschede, het voormalige Atak. De organisatie rept over een wereldprimeur omdat de grote zaal een audiovisueel spektakel zal bieden met overdonderende 360 graden projecties en bijpassende  soundtracks. Verder exposeert elektronisch pioneer Dimitri Molotov zijn zogenoemde 'vampire synth' met  42 liter van zijn eigen bloed in de Grote Kerk op de Oude Markt.

Al met al meent de Stichting Planetart dat de zestiende editie van het festival tintelt en fonkelt, tot nadenken stemt en de geestkracht stimuleert, met exposities, muziekuitvoeringen, verbeelding, verdieping en effectbejag. Tegelijkertijd zet het festival de spotlight op de beste afgestudeerde  kunstacademiestudenten van dit jaar en biedt het een podium aan de meest innovatieve bio-art  projecten van UT-studenten Creative Technology in het voormalige VVV-gebouw. De organisatie spreekt over 130 artiesten die hun kunsten op het GOGBOT-festival vertonen, waarvan alleen al 62 muzikanten tijdens het uitdagend genoemde muziekprogramma. 

 

 

Mark Leckey (44), kunstenaar en deeltijd hoogleraar aan de kunstacademie in Frankfurt, zou op de toppen van zijn artistieke kunnen verkeren. ''Hij is briljant en geestig,'' prees de voorzitter van de jury Leckey aan.

Deel dit nieuws!