Extern onderzoek naar transacties met grond en vastgoed in Almelo
AMELO – De gemeente Almelo laat onder druk van toenemende politieke en maatschappelijke kritiek een ‘onafhankelijk’ extern bureau de werkwijze en aanpak bij grond- en vastgoedtransacties, kavelverkoop en huurovereenkomsten onderzoeken.
Bij de recente bespreking van de verkoop van de Kolkschool en de kavelverkoop in Almelo Noordoost bleek de behoefte aan meer inzicht in gemeentelijke vastgoed- en grondtransacties bij de gemeenteraad. In een recent debat over de sleepschokkende procedure tot verkoop van het voormalige schoolgebouw trok wethouder Langius van Financiën met veel omhaal van woorden weliswaar een boetekleedje aan, maar hij benadrukte daarenboven dat van malicieuze ambtelijke of bestuurlijke beïnvloeding nimmer sprake is geweest. Duidelijk is wel dat een ambtenaar de projectontwikkelaar Kloos2 uit Hengelo bevoordeelde door een mailtje met het eindbod van de ook belangstellende culturele groep Nieuwe Kolkschool naar Kloos2 te sturen. Dat zou zijn gebeurd om een gelijk speelveld te creëren, maar anderen vermoeden kwade trouw omdat het college een voorkeur voor de projectontwikkelaar/appartementenbouwer heeft. In het gebied Almelo Noordoost gaat het om een herverkaveling tegen regels en afspraken in, tot leedwezen van mensen die al een kavel kochten en nu in een andere buurt komen te wonen dan ze dachten op basis van bestemmingsplan en verkooppraat. Ook bestaat in de gemeenteraad veel agitatie.
Het onderzoek zal zich volgens het college van burgemeester en wethouders ook uitstrekken tot het adviseren over een verdere professionalisering van alle vastgoedactiviteiten door de gemeente. Daarbij gaat het onder meer om de toepassing van aan- en verkoopregels, compliance, mandaten, opdrachtverstrekkingen en het participeren in vastgoedontwikkelingen, zowel op de particuliere als zakelijke markt. De gewenste verdere verzakelijking sluit volgens het college tevens aan bij de door de gemeente al eerder ingezette organisatieontwikkeling.