De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Experiment nieuwe vorm landschapsbeheer drie gemeenten Twente

Experiment nieuwe vorm landschapsbeheer drie gemeenten Twente

MARKELO – In drie Twentse gemeenten komen experimenten met langjarig landschapsbeheer. Het gaat om Enschede, Hof van Twente (Markelo) en Wierden (Notter Zuna). Aan de westkant van Overijssel gaan vier gemeenten ermee aan de slag. De provincie Overijssel en Landschap Overijssel zijn staande-bij. De zeven gemeenten zijn geselecteerd op basis van een ‘bidbook’ dat ze indienden over de gedachte organisatie en de beoogde financiering.

Het gaat onder meer over het langjarig beheer van landschapselementen als houtwallen, houtsingels, knotwilgen, meidoornhagen, struwelen, kleine bosjes, sloten en poelen. De doelstelling is het versterken van de verbinding tussen mens en landschap. Een andere doelstelling is het bevorderen van de betrokkenheid plus  een versterking van de maatschappelijke verankering.

Tot drie jaar geleden gold in Overijssel de regeling Groene en Blauwe Diensten van kracht, waarbij vanuit provincie en gemeenten geld beschikbaar werd gesteld voor langjarige beheercontracten van landschapselementen  Het verschil met nu is dat het in stand houden van landschap als een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gezien, ook van gebruikers, zowel bewoners als bezoekers. Landschap zou vaak ‘eigen’ voelen, maar veel mensen voelen zich geen ‘eigenaren’. Het streven is is een grote groep genieters maar de lasten drukken op de schouders van een kleine groep beheerders en eigenaren. Dat maakt het behoud en de ontwikkeling van het landschap kwetsbaar.

Deel dit nieuws!