De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Moskee aan Atjehstraat in Enschede krijgt de status van monument

Moskee aan Atjehstraat in Enschede krijgt de status van monument

ENSCHEDE – Op voorstel van de erfgoedvereniging Heemschut, het Cuijpers Genootschap en de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker stemt het college van burgemeester en wethouders te Enschede in met het plan aan de moskee  (Selimiye) aan de Atjehstraat de wijk 't Getfert te Enschede de status van een gemeentelijk monument toe te kennen.

Het markante pand aan de Atjehstraat verrees in 1921 en heeft een aantal kenmerkende bijzonderheden, inzonderheid de gelamineerde spanten. Dat is een bouwkundige constructie van aan elkaar geplakte planken die als geheel een voor die tijd fabuleuze draagkracht hadden. Het was je reinste bouwinnovatie en hightech uit de 'roaring twenties'

Een tweede noviteit betreft de verfijnde detaillering van met name de buitenkant van het gebouw. Ook van belang, zij het meer historisch dan bouwkundig, is dat het gebouw met zijjn markant trekken een bijzonder verhaal vertelt: aanvankelijk gebouwd als een christelijke kerk werd het naderhand een islamitisch gebedshuis om vervolgens een sociaal-cultutrele bestemming te krijgen. Niettemin vinden er ook nog steeds religieuze samenkosten plaats in het gebouw. 

 

Deel dit nieuws!