Vereende raad Haaksbergen trotseert college en wil snel bouw Assink
HAAKSBERGEN – De gemeenteraad van Haaksbergen heeft het college van burgemeester en wethouders, en dan met name VVD-wethouder Koopman van Financiën, de duimschroeven aangedraaid, omdat het vanavond de zoveelste vergadering was dat de schepen zich doof hield voor de wil van de volksvertegenwoordiging om meer tempo te maken met het vrijmaken van geld voor de nieuwbouw ten behoeve van de scholengemeenschap het Assink Lyceum.
Wat de wethouder bereikte was dat de doorgaans zwaar verdeelde Haaksbergse gemeenteraad hem vanavond met ontroerende eenheid dwong zich te schikken. Koopman moet nu, zichtbaar zeer tegen zijn zin, zorgen dat er linksom of rechtsom nog dit najaar varianten op tafel liggen voor de nieuwbouw ten behoeve van de school voor voortgezet onderwijs. Het college wilde de bouw vier jaar uitstellen, maar de raad pikte dat niet. Het Assink zou zich bij uitstel tot 2024 de mogelijk elders in de regio vestigen en wellicht met een scholengemeenschap in Enschede of Hengelo fuseren. De nieuwbouw van Het Assink betekent naar het oordeel van de gemeenteraad óók een grotere kans op het behoud van Haaksbergen als een volwaardige en vooral een zelfstandige regiegemeente aan de zuidflank van Twente. Aan het eind van een slepende vergadering waarin de raad aandrong en het college geen krimp gaf, kwam de gemeenteraad met een voor Haaksbergen uniek (want gezamenlijk) ‘statement’: al dit najaar moet het college aangeven op welke wijze de nieuwbouw van Het Assink kan plaatsvinden en daarvoor de gelden zien vrij te spelen. De coalitie en de oppositie wisten zó uit naam van de democratie en met gebruikmaking van het dualisme het college op de knieën te krijgen.
De nieuwbouw is op zo’n twintig miljoen begroot, Koopman zei tot nu toe dat dit geld er in de noodlijdende gemeente Haaksbergen niet is, maar moet van de raad maar zien dat hij het vindt, ook door in overleg te treden met het schoolbestuur om te zien of er bijvoorbeeld door financieel-juridisch ‘iets’ te doen met voor- of herfinanciering mogelijkheden zijn. Alle fractievoorzitters trokken zich met het college terug. Koopman dacht dat het met een schorsing van vijf minuten wel bekeken zou zijn, burgemeester Welten schorste voor de zekerheid tien minuten, maar het beraad zou bijna een uur duren, waarbij de staatsrechtelijke verhoudingen werden hersteld en Koopman de wil van de raad moet uitvoeren. 'A hell of a job', bromde hij na afloop napruttelend.