Hellendoorn overpeinst 25 procent verhoging onroerendgoedbelasting
NIJVERDAL – De gemeente Hellendoorn zal, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, volgend jaar de onroerendzaakbelasting drastisch verhogen, namelijk met 25 procent. Daarnaast wil het college 3,3 miljoen korten op de uitgaven voor jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Andere voorstellen zijn om minder af te lossen op bestaande schulden en op het ambtelijk apparaat. Het college wil volgende maand in alle kernen der gemeente Hellendoorn het oor te luister leggen om, zoals dat heet, ideeën op te halen..
Een verhoging van de onroerendzaakbelasting met 25 procent komt weinig voor, zeker in Twente, al ging de ‘primeur’ vorig jaar naar buurgemeente Twenterand, waar vorig jaar na de verkiezingen het college van GBT (de lokale partij met de absolute meerderheid) en de ChristenUnie voor vier jaar een onroerendzaakbelasting van 25 procent afkondigde en ook daar werden exploderende kosten van zorg en bijstand als hoofdreden aangevoerd.
Het college laat de raad weten dat de gemeente volgend jaar acht miljoen moet ombuigen om in 2020 een sluitende begroting te hebben. Ook gaat er volgend jaar minder geld naar minimabeleid, economie, recreatie en toerisme, bij elkaar ruim vier ton. Voor onderwijshuisvesting, cultuur en sport is er vanaf 2020 jaarlijks ruim 530.000 euro minder beschikbaar. En voor mobiliteit en bereikbaarheid en woon- en leefomgeving wil het college volgend jaar 335.000 euro minder fourneren.
Vanwege de snel oplopende tekorten in het sociale domein en de werkwijze van de ambtelijke top kwam afgelopen voorjaar wethouder Beintema van Financiën en Zorg zwaar in de problemen, waarbij de coalitiepartijen verhinderden dat de schepen moest aftreden, want de oppositie had zijn spreekwoordelijke hoofd geëist.