De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twentse gemeenten willen actie om gebruik van lachgas te verbieden

Twentse gemeenten willen actie om gebruik van lachgas te verbieden

ENSCHEDE - Het college van burgemeester en wethouders in Enschede wil zo snel mogelijk komen tot een verbod op de verkoop van lachgas. Dat zou volgens een woordvoerder al per oktober kunnen indien de gemeenteraad er zijn akkoord aan geeft. Ook in andere gemeenten speelt de discussie hoe om te gaan met lachgas dat vooral als partydrug in zwang is.

Ook in andere gemeente zijn plannen om de verkoop te bemoeiljken of te beperken, onder meer in Almelo, Hengelo, Hof van Twente en Twenterand. De gemeente Rijssen-Holten zwengelde trouwens een jaar geleden bij monde van de raadsfractie van de SGP  al de discussie aan over de gevaren van het gebruik van het ‘genotmiddel’ lachgas aan, dat met name onder jongeren steeds meer in zwang bleek, als 'sfeerverhoger' in het uitgaansleven. Bovendien bleek dat de verkoop in pakketjes (ballonnen, patronen en materialen om de ballon gebruiksklaar te maken) in alle openheid in de bekende Rijssense discotheek Lucky Luke plaatsvond.

Het college van Enschede wijst er in zijn informatie aan de gemeenteraad op dat in er – ook in Twente – gebruikers van lachgas in het ziekenhuis terecht zijn gekomen wegens het uitvallen van cruciale lichamelijke functies. Het kan bij gebruikers ook remmingen wegnemen, waardoor de kans op agressiviteit op straat en onveiligheid in het verkeer.

Er zijn plannen om als veertien Twentse gemeenten samen op te trekken teneinde tot eenduidig beleid te komen in samenspraak met Tactus Verslavingszorg en de GGD. In samenhang daarmee kan een gemeenteraad het verbod op de verkoop in  een omlijnd gebied opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. De bedoeling is in elk geval geen algemeen verkoopverbod in te stellen, maar te komen tot gebiedsgericht beleid, met name voor uitgaansgebieden, mede omdat het gebruik van lachgas in combinatie met alcoholgebruik de kans op fysieke problemen, psychische malheur en andere ongelukken voor de gebruikers mensen in hun buurt vergroot.

 

 

Deel dit nieuws!