De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • PvdA trekt in Enschede aan bel over woningschaarste door opkoop

PvdA trekt in Enschede aan bel over woningschaarste door opkoop

ENSCHEDE - Doordat opkopers in Enschede huizen bij de vleet kopen is het voor veel inwoners steeds moeilijker aan een woning te komen. Dat schrijft het raadslid Boersma van de PvdA in de stad in een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De opkoper van woningen verhuurt ze namelijk. Dat gebeurt volgens Boersma met instemming van de college, want met een door de gemeente verstrekte verguning.

Het is volgens Boersma de ‘dagelijkse werkelijkheid’ dat gegadigden voor een woning het deksel keer op keer op de neus krijgen doordat ze worden overboden. Het raadslid: ‘Soms blijkt die andere bieder een investeerder te zijn, die er niet eens zelf in gaat wonen. Integendeel, de woning wordt omgebouwd naar kamertjes om vervolgens te worden verhuurd.’ Hij wijst het college erop dat een motie is aangenomen om de woningcorporaties in Enschede aan zet te krijgen, ‘zodat deze ongewenste ontwikkelingen kunnen worden bestreden’.

Boersma  wijst op een toename van klachten, niet alleen van huizenzoekers die worden overtroefd, maar ook van buurtbewoners die overlast ervan van de kamerverhuur. Hij vraagt en passant welke bestuurlijke middelen het college nodig heeft om de eis van zelfbewoning én het anti- speculatiebeding (bijvoorbeeld bij nieuwbouw woningen) toe te gaan passen op de woningen in Enschede. Een derde nadeel is volgens het raadslid van de sociaaldenocraten dat de doorstroming van huur- naar koopwoning in Enschede stagneert.

Deel dit nieuws!