De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oldenzaal geleidt klimaatverandering met blauwe ader Stadsweide

Oldenzaal geleidt klimaatverandering met blauwe ader Stadsweide

OLDENZAAL – Er is vandaag formeel een startsein te geven voor de aanleg van de wadi’s in de Stadsweide en de werkzaamheden in de Dr. Ariënsstraat en de Prof.Aalbersestraat. Hiervoor spoedde wethouder Zinkweg van Economische Zaken én Duurzaamheid zich naar het project Stadsweide. Het huidige gemengde riool wordt vervangen door een vuilwaterriool en een regenwaterriool (blauwe ader), waarna deze straten opnieuw worden ingericht.

De wadi’s in de Stadsweide zorgen voor het opvangen, bergen en afvoeren van regenwater, afkomstig uit de stad. Het gemeentebestuur spreekt over het doortrekken van de blauwe ader die vorig jaar in de Ootmarsumsestraat is aangelegd en nu wordt verlengd in de Dr. Ariënsstraat en gaat via de Pr. Aalbersestraat onder de provinciale weg N342 door richting de Stadsweide. Uiteindelijk komt het water uit in de waterschapsvijver aan de Harplaan waarna richting het buitengebied wordt afgevoerd.

Het achterliggende idee is dat de klimaatverandering aan de ene kant zorgt voor langere periodes van droogte en warmte en aan de andere kant steeds meer neerslag die vaak in extreme hoeveelheden valt. De afgelopen zomer was er een toonbeeld van. Om wateroverlast tijdens hevige neerslag tegen te kunnen gaan, en schoon van vuil water te scheiden, legt de gemeente in de stad regenwaterriolen (blauwe aders) en wadi’s aan. De riolen voeren het regenwater af naar de randen van de stad. Daar komt het water in wadi’s voordat het wordt afgevoerd naar de waterschapsbeken in het landelijke gebied. Volgens de planning zijn alle werkzaamheden eind dit jaar afgerond.

 

 

Deel dit nieuws!