De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Fractiechef van Pro Hengelo wil kunstknelpunten dit jaar al oplossen

Fractiechef van Pro Hengelo wil kunstknelpunten dit jaar al oplossen

HENGELO – Er kan eerder dan het college van burgemeester en wethouders te Hengelo wil, namelijk dit jaar nog, duidelijkheid komen over een aantal ‘knelpunten’ op het erf van kunst en cultuur ter stede. In dat verband gaat het onder  meer om de toekomst van HeArtGallery aan de Drienerstraat. De kans doet zich voor nu fractieleider Wiertsema van Pro Hengelo zich daar sterk voor maakt bij ‘zijn’ wethouder Van Wakeren die kunst en cultuur bestuurlijk onder zijn hoede heeft.

Vanuit de oppositie klinkt al jaren de roep richting de wethouder om duidelijkheid te geven aan instellingen, organisaties en individuele kunstenaars om beleid te ontwikkelen en mogelijkheden te bieden. Tempo zou geboden zijn omdat de huidige onduidelijkheid fnuikend wordt genoemd voor de makers, de instituties en het culturele klimaat. Liefst 34 indieners van plannen en wensen hebben hun plaan ten overstaan van de raad gepresenteerd, maar kregen nog geen duidelijkheid

Veel discussie spitst zich  toe op HeArtGallery, de galerie in het voormalige pand van Brok, die een erkenning hoopt te krijgen als culturele instelling met de focus op Beeldende Kunst en Vormgeving en een structurele bijdrage om te kunnen professionaliseren. In de gemeenteraad dringen PvdA, GroenLinks, CDA en BurgerBelangen aan op duidelijkheid, maar de ex-collegepartijen maken in deze periode geen deel uit van de coalitie. En dat maakt de beweging van Wiertsema politiek interessant.

Waar de wethouder van Pro Hengelo (zoals gezegd onder meer verantwoordelijk voor kunst en cultuur) de tijd wil nemen op met een visiedocument te komen voor 2021, daar dringt de fractiechef van de partij (de grootste van de raad en dus ook de coalitie) aan op het dit jaar oplossen van knelpunten op het speeelveld van kunst en cultuur. Zodat ze in 2020 worden geëffectueerd.

Deel dit nieuws!