De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • VVD/CDA: naleving 'boerkaverbod' openbare gebouwen Enschede

VVD/CDA: naleving 'boerkaverbod' openbare gebouwen Enschede

ENSCHEDE – De raadsfracties van VVD en CDA in Enschede willen dat burgemeester Van Veldhuizen expliciet uitspreekt dat hij per 1 augustus optreedt als mensen kleding dragen die hun hele gezicht bedekt. Het is met ingang van volgende maand bij wet verboden aldus gekleed in overheidsgebouwen, zorginstellingen, het onderwijs en het openbaar vervoer te vertoeven.

De vragen van coalitiepartij VVD en oppositiepartij CDA spruiten voort uit het feit dat niet alle burgemeesters van plan zijn deze wet na te leven. Zo heeft de in Enschede geboren burgemeester Halsema al laten wetende wet niet te zullen handhaven in Amsterdam. Het CDA en de VVD Enschede willen dat het college van burgemeester en wethouders te Enschede uitspreekt wel degelijk deze wet te zullen handhaven per 1 augustus. De raadsleden Jajan van de VVD en Van Lagen van het CDA willen dat Van Veldhuizen, die openbare orde in zijn portefeuille heeft, zulks wel doet en dat per overtreding een boete van 150 euro wordt uitgedeeld.

Ter verklaring stellen beide raadsleden in hun overwegingen: β€˜De norm in de gemeente Enschede zou moeten zijn dat iedereen elkaar in het openbaar moet kunnen aankijken. Gezichtsbedekkende kleren zorgen niet voor een normale westerse ontmoeting. Daarnaast staat gezichtsbedekkende kleding de integratie in de weg. (…) De wet is vrijblijvend naar de gemeente toe, al heeft de burgemeester wel degelijk de taak om de wet in de gemeente te handhaven.’

Deel dit nieuws!