De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCCIX

Het is een gebeeldhouwde dag, een die tegen de klippen op leeft. Ik las, zo lees ik in aantekeningen, op 14 juli 1987 een essay over Theobald van √Čtampes. Niet dat ik me er nog veel van herinner, alleen dat hij onderwijzer en  bovendien priester was, maar tegen het celibaat en voor de wetenschap. En ik noteerde op een terras in Gramsbergen, waar ik naar toe gefietst was, dat hij in Oxford studeerde.

Natuurlijk is 14 juli de dag van de bestorming van de Bastille, maar ook de dag van de geboorte van de no war make peace-loner Woody Guthrie van wie ik bijna alle platen had, dus ook de 'greatest song ever written' (quote Bruce Springsteen) toen de Verenigde Staten nog het land van iedereen was, het symbool waarvan je kunt zeggen dat het 14 juli 2019 net even wat anders is komen te liggen.

En boven alles is 14 juli de avond voor de ochtend van 15 juli 2004 met zijn volle brievenbus met het ochtendblad, reclamefolders en persberichtenblaadjes, met een televisie die nog aanstond, vermoedelijk sinds het 'late nieuws' van de vorige avond en nu sneeuwbeeld gaf, een avond die als zovele avonden sinds vier jaar droefgeestig in het teken zal hebben gestaan zijn van de eenzaamheid wegens het gemis van 55 jaren van lief en leed.  Het motregende die ochtend, dat weet ik nog. 

 

Deel dit nieuws!