De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Voor 2,7 miljoen maatregelen voor sponswerking in Twentse natuur

Voor 2,7 miljoen maatregelen voor sponswerking in Twentse natuur

ENSCHEDE – Voor een bedrag van 2,7 miljoen worden in een aantal natuurgebieden maatregelen genomen die de sponswerking in natuurgebieden bevorderen, waardoor meer water zal worden vastgehouden ten behoeve van droge periodes. Het gaat om Hof Espelo (Enschede), Hoge Venterink (Oldenzaal), Landgoed Eerde (Ommen), Kooiplas in Vriezenveen en gebieden in Hengevelde, Hertme en Entervenen. De uitvoering moet vóór 2022 plaatsvinden.

De belangrijkste maatregelen zijn het dempen van greppels en het minder diep maken van waterlopen. De diepe watergangen zijn in het verleden aangelegd om gebieden te ontwateren, zoals het greppelsysteem (rabatten) op landgoed Eerde. In het verleden waren de rabatten nodig voor voldoende drooglegging ten behoeve van de houtproductie; nu zorgen ze juist voor ongewenste ontwatering.

Na een droge zomers zoals die van vorig jaar ligt de heide er doods bij en vallen hoogveengebieden deels droog. Het gevolg is economische schade voor landbouw, scheepvaart en energievoorziening. En natuurlijk lijden landschap en natuur schade. De uitvoering der projecten (bij elkaar 35) ligt bij de natuurorganisaties Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Overijssels Particulier Grondbezit.

 

 

 

Deel dit nieuws!