De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Kwart miljoen extra om verhaal van de oorlog in Nijverdal te vertellen

Kwart miljoen extra om verhaal van de oorlog in Nijverdal te vertellen

NIJVERDAL - De provincie komt met een kwart miljoen extra over de brug voor het Memory Museum in Nijverdal. Het bedrag komt op het eerder al toegezegde bedrag van drie ton. Het voorstel van commissaris des konings Heidema die de Provinciale Staten ermee overviel. Hij benadrukte dat het museum aan de Grotestraat in Nijverdal na de verbouwing, modernisering en uitbreiding een prachtige accommodatie is, maar dat er dan geen geld is om activiteiten te houden en de verhalenover de vrijheid toen en nu op hedendaagse wijze te vertellen.

Het provinciebestuur stelde eerder al anderrhalf miljoen beschikbaar voor activiteiten die volgend jaar plaatsgrijpen in het kader van 75 jaar vrijheid. Elke gemeente kan op basis van haar programma subsidie aanvragen in de vorm van cofinanciering en veel gemeenten hebben dat ook gedaan. In het bedrag van anderhalf miljoen is een deel voor voorzieningen en daar valt de vernieuwbouw van het Memory Museum onder, evenals een verbouwing van het Informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats op de Holterberg.

Door extra werkzaamheden, onder meer noodzakelijk wegens extra (hei)werk ontstond een tekort, van 750.000 euro, dat het bestuur van de museumstichting onder aanvoering van ex-burgemester Van Overbeeke terug wist te bregen tot  een kwart miljoen,waarvoor bij de provinciale overheid (in casu Heidema) werd aangeklopt. En die toonde zich gevoelig omdat juist dit geld bestemd is voor debat en dialoog over oorlog en vrede, vrijheid en knevel. DAan is het museum volgens Heidema een mooi museum, maar zonder inhoud, duiding en verhaal.

Om die reden zal het college met een voorstel komen geen drie ton bij te dragen maar vijf en halve ton teneinde 'de inhoudelijke ambitie die we met elkaar hebben te realiseren'. 

 

 

Deel dit nieuws!