De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oale Bouw in Westerhaar wil de 'sloopcorporatie' Mijande trotseren

Oale Bouw in Westerhaar wil de 'sloopcorporatie' Mijande trotseren

WESTERHAAR – De meest stekende grief van de bewoners van de Oale Bouw in Westerhaar-Vriezenveensewijk is dat ze zich als oud vuil behandeld voelen door de woningcorporatie Mijande Wonen. Bovendien vinden ze dat de corporatie afspraken en daarmee vertrouwen schendt. Volgens voorzitter Spijker van de Bewonerscommissie willen ze hun recht en zullen ze niet wijken.

Er zouden, zo beloofde Mijande de bewoners in 2016 en 2017 dat dertien van de 149 huizen worden gesloopt en 136 gerenoveerd, maar medio dit jaar werd tijdens een bijeenkomst, waarvan de bewoners dachten dat het om een toelichting ging, meegedeeld dat de meeste huizen zouden worden gesloopt. De twee-onder-één-kappers zouden worden vervangen door rijen van drie, vier of vijf huizen en de huur bijkans verdubbeld. De bewoners gingen conform afspraken uit van renovatie en zo’n 25 procent huurverhoging. De opstelling van Mijande leidde tot commotie, kwaadsappigheid en een gevoel van ‘kont tegen de krib’.

Wat de bewoners ook als een mokerslag trof was dat alle opstallen bij de huizen moesten verdwijnen, zoals schuren, voor hobby en opslag; de Oale Bouw zou plat gaan voor een aangeharkte burgerwijk. Spijker en medecommissielid Morsink stelden in een 'debat op locatie’ van Delta FM dat daardoor hun huizen, hobby’s en ‘eigen investeringen’ worden afgenomen voor burgerwoningen die ze niet willen en huur die ze niet kunnen betalen. Een echt debat werd het niet omdat Mijande Wonen weigerde te komen, de nieuwe directeur Maatman achtte dat onnodig (niet opportuun) en dat zien bewonerscommissie en gemeenteraad als een enorm zwaktebod. Spijker beklemtoonde in het ‘debat’ dat de bewoners wel weer in gesprek willen, maar op voorwaarde dat ze serieus worden genomen en dat afspraken worden gerespecteerd. Waar mogelijk kan dan wellicht een blok van drie of vier huizen komen, bijvoorbeeld op de plek waar nu onder de Leegstandswet wordt gewoond, maar alles in overleg en met naleving van gemaakte afspraken en met ruimte om de huizen.

Deel dit nieuws!