De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCCXI

Van de week bracht mijn breekbare stem me voor een debat in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Ik kom daar al sinds ik oogsten binnenhaal op journalistieke akkers. De eerste keer was trouwens ver daarvoor, want in 1966 ging ik met mijn vader naar sportpark 't Twistveen waar Voorwaarts om het landkampioenschap voetbalde én won ten koste van IJsselmeervogels. Wegens een afgekeurd doelpunt van de Spakenburgers in de laatste minuut eindigde de wedstrijd in tumult.

Achttien jaar later, toen ik chef de redactie werd op de burelen van de Twentsche Courant, stond ik in verbinding met liefst zeventien correpondenten, onder wie Simon van Dijk in 'de' Westerhaar. Hij was naar ik meen als veel medewerkers onderwijzer aan een dorpsschool en blonk uit in getype verslagen op doorslagvellen over dorpsfeesten en sportwedstrijden, met een voorkeur voor dammen en voetballen.Toen ik ter kennismaking bij hem kwam bleek hij voorzitter te zijn van Voorwaarts.

Afgelopen  week moest ik met vallen en opstaan een debat leiden in en over Westerhaar, de oale bouw, het waterige veenmuseum, de robuuste volksaard en ik dacht onwilllekeurig aan rozen op vuilnisbelten, onverzettelijkheid op zandruggen,eigenheid in onderscheidendheid - en ik dacht aan countrymuziek, liefde voor zwaarbevochten en ontgonnen land, aan 'de' Westerhaarder als een Oki from Muskogee, met café Olthuis als epicentrum. Ik kom er ongeregeld tot genoegen.

 

 

 

Deel dit nieuws!