De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hazewinkel wil met Soweco concurrentie aan met Werkplein Twente

Hazewinkel wil met Soweco concurrentie aan met Werkplein Twente

ALMELO - Alvorens de oude sokken van Soweco weg te gooien zou de effectiviteit van dit sociaaleconomische samenwerkingsverband eens moeten worden vergeleken met die van Werkplein Twente. Deze hartstochtelijke oproep deed voorzitter Hazewinkel van de Raad van Commissarissen van Soweco ten overstaan van de gemeenteraad van Almelo. Dat gebeurde in de kantlijn van een debat waar Hazewinkel bij was, morgenavond zal hij het als inspreker bij een politiek beraad in Almelo nogmaals doen. Hazewinkel, woonachtig te Almelo en voormalig topman van onder meer VolkerWessels, denkt dat Soweco voor veel minder geld dan Werkplein veel meer bereikt. Hij bracht met zijn boutade wethouder Maathuis als bestuursvoorzitter van Soweco en als aanjager van de ontmanteling van de sociale werkvoorziening behoorlijk in het nauw.

In de discussie over Werkplein had Maathuis gezegd blij te zijn dat afgelopen anderhalf jaar zeventienhonderd bijstandsgerechtigden in beeld zijn gebracht en om ze nu naar een baan te geleiden, wat dus nog moet gebeuren. Het op orde brengen van de kaartenbak is één, riposteerde Hazewinkel en hij sprak de hoop uit dat het Maathuis met Werkplein lukt, maar zelf  is hij vooral trots dat Soweco 2.100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende baan biedt. ‘Ze werken met voldoening en succes.’ Het geheim is volgens de president-commissaris van Soweco de mix van de Wet Sociale Voorziening en de Participatiewet. Daarvoor is volgens hem volume en draagvlak nodig. Dat kan één gemeente minder goed dan een samenwerkingsverband van zes gemeenten, zoals Soweco. ‘Er is geen gemeentelijke arbeidsmarkt, maar een regionale arbeidsmarkt. Zo werken wij al en dus doe ik een oproep om te komen tot de integratie van verschillende doelgroepen, temeer daar ook de Participatiewet dat onderscheid niet maakt.’

In zijn reactie stelde Maathuis dat besturen ook is meerdere belangen te laten meewegen en dat Soweco wat hem betreft als ‘uitvoeringsconstruct’ zijn langste tijd heeft gehad. Op de suggestie van Hazewinkel om als regiogemeenten behalve een onderzoek in te stellen naar de resultaten van Soweco dat ook eens te doen met Werkplein als het gaat om resultaten, efficiency en uitstroom reageerde de wethouder annex bestuursvoorzitter van Soweco als door een wesp gestoken: ‘Het is niet aan de heer Hazewinkel een vergelijkend warenonderzoek in te stellen.’ Hazewinkel onderkoeld: ‘Dit typeert de wethouder zoals wij hem de afgelopen weken hebben leren kennen.’ Tekst en toon van de wethouder kwamen hem ook te staan op kritiek vanuit de gemeenteraad.

Deel dit nieuws!