De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCCVI

Het jaar is rond, want vorig jaar begon ik op 1 juli met elke dag een soms meer en soms minder persoonlijk stukje op deze site. Het is een afwijking. Er zijn ergere dingen dan het schrijven van een persoonlijk stukje. Dst is de tweede keer dat ik het over een stukje heb. Het is een mooi woord, zonder poes of pas, gewoon een stukje, ook mooier dan cursiefje of column. Gewoon een stukje.

Het woord kan trouwens vertrapt en verscheurd worden door er dik over te doen. Er zit in het woord 'stukje' net in het schrijven ervan iets hopelozigs. Ik ben er eigenlijk ergens in de jaren tachtig mee begonnen, toen ik redactiechef was bij de Twentsche Courant zaliger nagedachtenis, toen een krant nog om verhalen draaide, mogelijk gemaakt door advertenties, terwijl het nu andersom is.

Morgen een jaar geleden schreef ik: 'Elke dag een column schrijven. Is dat moeilijk? Nee. Er zijn er genoeg die het doen. Het is dan ook makkelijk. Zeker als je verder weinig om handen hebt. Je moet er wel echt werk bij verrichten. Columnistiek als dagtaak is waanzin. Gedachteloos. Babbelziek. Persgroepig. Angeladejongerig. Dat zijn geen columns, dat zijn vertoningen van libellisering.'

Deel dit nieuws!