De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCXCIX

Soms komt een gesprek zomaar op de gemeenteljke herindeling. Ook vandaag weer tijdens een terrasverblijf met de Almelose comebackpoliticus Marcel Hubers en de Hammer ex-politicus Chris Walraven. Ze bleken weinig te zien in opschaling om het lokaal bestuur bij de tijd te brengen. Gek genoeg wilde Hubers ook niet terug naar de twee gemeenten Ambt- en Stad-Almelo en zag Walraven geen brood in de ontvlechting van Twenterand in zelfstandige gemeenten Den Ham en Vriezenveen.

Op meer levensterreinen geldt dat het 'nu' als beter wordt ervaren dan het 'toen' maar dat elke poging tot voortschrijdende verbetering, in lijn met de sociale, economische en culturele ontwikkelingen, als gevaarlijk wordt ervaren. Dat is denkelijk zo omdat verandering beangstigt. Dan nog liever terug naar het markenbestuur, want geschiedenis is als het er op aankomt voor bestuurders en burgers belangrijker dan toekomst, omdat het bij toekomst de vraag is of ze hun positie wel behouden.

Het is een absoluut misverstand dat grotere gemeenten beter worden bestuurd dan kleine, maar het omgekeerde is ook onzin. Het gaat niet om de omvang, die is niet zo belangrijk, het gaat om wat de tijd vraagt en de natuurlijke weg is. En geen Hubers of Walraven kan me uitleggen waarom er zo'n zeventig wethouders in Twente rondlopen en een veelvoud aan raadsleden die alle donder hetzelfde doen, elkaar bezighouden en ondemocratische bovenlokale gremia uitpoepen. Ik zeg: Twente.

Deel dit nieuws!