De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede nog niet in spoor van Hengelo met initiatief Zorgbuurthuis

Enschede nog niet in spoor van Hengelo met initiatief Zorgbuurthuis

ENSCHEDE/HENGELO – In navolging van Hengelo bestaat ook in Enschede het streven naar zorgbuurthuizen. Dat zijn mengvormen van een verzorgingshuis en een buurthuis, waar mensen kunnen wonen met een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder zorg op afroep, dagbesteding, maaltijdvoorziening, fysiotherapie, huisarts, apotheek en dergelijke Deze woonvorm is toegesneden op ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, maar evenmin in aanmerking komen voor een verpleeghuis. De behoefte is ontstaan vanwege de leemte na het verdwijnen van de verzorgingshuis-oude-stijl.

De gemeenteraad van Hengelo heeft zich er recent voor uitgesproken dit soort woonvormen te bevorderen,  met de gemeente Enschede wil er nog niet aan er werk van te maken, want vindt dat hier een taak ligt voor woningcorporaties en welzijnsinstituties.

Een zorgbuurthuis, continu toezicht en/of 24 uur per dag zorg in de nabijheid, staat in verbinding met de buurt, waardoor ouderen niet meer op hoge leeftijd naar een andere buurt hoeven te verhuizen, ook niet als ze meer of minder hulpbehoevend zijn, want mantelzorgers kunnen blijven zorgen, maar worden ook ontlast door de collectieve voorzieningen en faciliteiten die het zorgbuurthuis biedt. Bovendien worden de ouderen in begeleid om deel te nemen aan activiteiten en vervult het zorgbuurthuis een inloopfunctie in de buurt. Tot slot hoeven partners niet meer gescheiden te worden op oudere leeftijd.

Deel dit nieuws!