De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede en Overijssel hekelen solisme Almelo over Kanaalsprong

Enschede en Overijssel hekelen solisme Almelo over Kanaalsprong

ALMELO/ENSCHEDE - Opnieuw is politiek Enschede, inzonderheid de raadsfractie van D66, onaangenaam verrast door een voornemen tot uitbreiding van XL Businesspark in Almelo. De bedoeling van wethouder Maathuis van Almelo is de 'Sprong over het Kanaal' te maken door aan de Wierdense kant van het Twentekanaal ook bedrijvigheid te faciliteren. De gemeente Wierden was bij vorige pogingen hiertoe pertinent tegen.

Dat zal nu niet anders zijn. Ook gedeputeerde Van Hijum van Economie in Overijssel  reageert op sociale media negatief verrast en noemt de move van Maathuis bijzonder: 'Over (uitbreiding van) bedrijventerreinen maken we afspraken in regionaal verband met alle Twentse gemeenten. Om elkaar daar ook aan te houden.'

In principe kan een bedrijvengebied aan de westkant van het kanaal ook een separaat vestigingsgebied zijn, zeker als het accent komt te liggen op hightech, wat overigens de Enschedese rapen helemaal zal garen, doordat deze stad immers ook een hightechpark nastreeft op een deel van de voormalige luchthaven. 

Het voordeel voor Almelo is dat de Kanaalsprong niks met de XL-partners Borne, Enschede en Hengelo te maken heeft indien men ten westen van het kanaal een hightechpark wil. Wel zal de provincie Overijssel ermee moeten instemmen. Het raadslid Tillema van D66 in Enschede verbaast zich dat Almelo het plan niet afstemt.

De uitlatingen van wethouder Maathuis verbazen ons. 'Voorop moet staan dat we in Twente als regio samenwerken rond economische ontwikkeling. Daarom hechten we sterk aan de in regionaal verband gemaakte afspraken en vinden we het van groot belang dat zulke ingrijpende plannen overlegd worden met de provincie en andere regionale gemeenten.' Hij wil van het college in Enschede weten of het op de hoogte is van de uitbreiding van XL Businesspark en of er sprake was van een bestuurlijk overleg hierover en wat is het standpunt van het college is inzake het plan, en in het bijzonder van de ‘Alleingang’ van Almelo.

Deel dit nieuws!