De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Plan voor bouw negentien huizen op plek Zandwijk in Vriezenveen

Plan voor bouw negentien huizen op plek Zandwijk in Vriezenveen

VRIEZENVEEN – De gemeente Twenterand heeft ‘een positieve grondhouding’ met betrekking tot het plan voor de bouw van negentien wooneenheden op de locatie Zandwijk in Vriezenveen. Het huidige karakteristieke pand, dat 105 jaar geschiedenis herbergt, moet tegen de vlakte om plaats te maken voor deels historiserende nieuwbouw, waarin markante bouwelementen dienen terug te komen, zoals het karakteristieke balkon en de gevelkop. Aan afbraak zou niet te ontkomen zijn vanwege de slechte staat van het gebouw en de installaties.

Het planvan eigenaar/transportondernemer Nijhof omvat ook de ‘overkant’ die het hoekpand Veneman en de woning van de kleindochter Mijntje van grondvester Meindert Zandwijjk omvat als ook de fameuze Black Piano Bar. Renovatie en/of restauratie, zoals lokale geschiedvorsers wensen, zijn volgens Nijhof uitgesloten. Daarvoor is de bouwkundige staat van Zandwijk en de andere panden te beroerd. Nijhof benadrukt dat het originele Zandwijk wel zo ongeveer  één op één herrijst, zonder de later bijgebouwde zalen en met nieuwe woningen. Ook komt de kenmerkende ‘rode brievenbus’ op de huidige plek terug, omdat dit een rijksmonument is.

De grondlegger Meindert Zandwijk begon eind negentiende eeuw nabij het huidige pand een kruidenierswarenzaak voor overdag en een cafébiljard voor de avonduren. Op den duur stopte  hij met de kruiden en de nieren, want koos volledig voor de horecaliet het huidige ge, bouw verrijzen op het kruispunt van Westeinde, Hammerweg en het nog niet zolang daarvoor gegraven Overijssels Kanaal, nabij de toen ook nog nieuwe spoorlijn. Vlakbij de fabriek ook van Jansen & Tilanus. Oftewel, een kruispunt van handel en nering. Zandwijk startte er een pendeldienst met koetsen om de ‘hoge heren’ uit Almelo, te faciliteren en ook de relaties van deze textielbaronnen. Verder ging Zandwijk kamers verhuren voor gasten die van ver kwamen. Een ondernemend heerschap, die stichter van het Zandwijk-imperium. De tweede generatie, ook een Meindert, ging op de ingeslagen weg voort, net als de derde generatie, de legendarische Frits Winkel, in de horeca getrouwd door zijn ja-woord aan Mijntje Zandwijk. Ten tijde van de vierde generatie, de broers Meindert (de Derde) en Wim Winkel, haalde de tijd Zandwijk onverbiddelijk in.

 

 

Deel dit nieuws!