De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA in Enschede maakt zich sterk voor monumentale kastanjebomen

CDA in Enschede maakt zich sterk voor monumentale kastanjebomen

ENSCHEDE – De gemeente Enschede wil komende herfst of winter alle 52 kastanjebomen op Park Stokhorst laten kappen. Ze zouden ziek zijn, want aan de kastanjebloedingsziekte lijden. Het gevaar van afbrekende takken of het omvallen van de boom heet een reëel  gevaar te zijn.  Het besluit zou in overleg zijn genomen met de Natuur- en Milieuraad Overijssel. Ook meldt de gemeente dat er getoetst is aan de flora- en faunawet.

Aanwonenden van de lommerrijke straat hebben geen goed woord over voor he voornemen tot het vellen van de bomen en de raadsfractie van he CDA sluit zich daar nu bij aan. Gesteld wordt dat er wel degelijk herstelmogelijkheden zijn, zoals een door Wageningen Universiteit beproefde warmtebehandeling of infecteringsmethode in steden als Dordrecht, De Marne en Sittard Geleen en Zwolle.

De bewoners aan de Hoge Boekelerweg maken zich daarom volgens het CDA terecht zorgen over het verdwijnen van de bomenlaan die ook nog eens van cultuur-historische waarde zou zijn. Zo schrijft fractievoorzitter Koç van de christendemocraten in een brief aan het college van burgemeester en wethouders dat het om een restant van het monumentale boerenland Erve Spiele gaat.  Er zou in elk geval een ‘second opinion’ moeten komen over de haalbaarheid van maatregen tot behoud.

Deel dit nieuws!