De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCXCXII

Een kerkenfusie bij de Klumpershoek bij Zuidbroek. Vele jaren zaten alle kerken vol en werden de theologische en morele verschillen opgepompt en uitvergroot, Deels door de nood gedwongen gaan ze nu steeds vaker samen op weg. De oecumene is geen keuze, maar een noodzaak. Mij maakt het niet zo veel uit, ik ben een theologisch geïnteresseerd waarom-vrager.

Op het kerkelijk erf in Nederland had je eeuwenlang aanstichters van godsdiensttwisten, vooral tussen Rome en Reformatie, maar onderschat de vetes binnen de denominaties niet. De tegenstelling van nu is die tussen de er-moet-iets-zijn-scherpslijpers en de er-kan-niks zijn-gelovigen; dat loopt door alle kerken heen. De angsten worden nu afgereageerd op de muzelmannen.

Eens in de duizend jaar zijn er kruistochten. Daar waar het hart verhardt, wordt vooruitgang afgebroken. Waar nieuwe brandstapels worden aangericht, zijn rededelijkheid en wetenschap verdacht. Ik houd me naar lichaam en geest vast aan dat punt waar kerken die elkaar eeuwen bevochten gemeenschap hebben, waar Klumperspad aan Zuidbroek raakt.

Deel dit nieuws!