De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA-statenlid wil duidelijkheid over effecten Natura 2000-gebieden

CDA-statenlid wil duidelijkheid over effecten Natura 2000-gebieden

HELLENDOORN – De effecten van de uitspraak van de Raad van State voor de beperking van het gebruik van grond nabij Natura 2000-gebieden grijpen diep in en maken een goede voorlichting nodig. Dat stelt het Hellendoornse statenlid Piksen. Hij eist meer duidelijkheid van het college van gedeputeerde staten.

Agrariërs, bedrijven en zelfs de overheden krijgen volgens Piksen, die om den brode agrariër is, te maken met de directe gevolgen van de uitspraak dat er geen vergunningen meer mogen worden afgegeven. Piksen wil ‘dat er per direct een goed communicatietraject wordt ingezet en een informatie- en adviespunt wordt ingericht’. Er geldt door de uitspraak van de Raad van State bij Natura 2000-gebieden, waarvan Overijssel er 24 heeft, een vergunningplicht voor activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten, om kwetsbare natuur te beschermen.

Aangezien hij zijns inziens eerder geen adequate antwoorden kreeg komt Piksen erop terug in een serie schriftelijke vragen aan het college van gedeputeerde staten. Zo informeert de christendemocraat naar de gevolgen van de uitspraak voor de weidegang en de bemesting van gronden en voor infrastructurele projecten als de (verbreding van de) A1 en de N35, maar ook de rondweg bij Weerselo en zelfs de geplande Luchthaven Lelystad.

Daarnaast geldt, teneinde kwetsbare natuur te beschermen, een vergunningplicht voor activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten. De vergunningplicht moet leiden tot schonere productietechnieken waardoor de stikstofuitstoot daalt. Economische ontwikkeling en natuurherstel samen, door enerzijds de natuur te herstellen en anderzijds ruimte voor uitbreiding zorgvuldig te berekenen en te verdelen. Omdat de natuurherstelmaatregelen zorgen voor minder stikstof in de natuur en een robuuster natuurnetwerk, ontstaat ontwikkelingsruimte voor nieuwe economische activiteiten. 

Deel dit nieuws!