De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo en Twenterand hoofdrolspelers bij ontmanteling van Soweco

Almelo en Twenterand hoofdrolspelers bij ontmanteling van Soweco

ALMELO - Hoewel wethouder Maathuis van Almelo, tevens voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Soweco, volhoudt dat er slechts een onderzoek komt naar de toekomst van de sociale werkvoorziening in de subregio Almelo en dat er nog geen besluit is genomen, liet hij in een vergadering van de gemeenteraad weten dat de afhankelijkheid van opdrachten van gemeenten 'een andere invulling legitimeert'. Dit betekent dat Maathuis van Soweco afwil. Hij sprak heel duidelijk 'over een eigen invulling door gemeenten'.

Het gaat dan behalve om centrumgemeente Almelo ook om Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.  Een paar jaar geleden wilden Hellendoorn en Rijssen-Holten uittreden, maar de andere vier hielden deze gemeenten aan hun verplichtingen onder dreiging van rechtszaken en boeteclausules. De grootste tegenstanders van verkleining van de Gemeenschappelijke Regeling waren Almelo en Twenterand. En laat dat nou de gemeenten zijn die nu willen uitstapppen. Paal en perk omdat het ze te veel gaat kosten, vinden ze.

Maathuis (VVD) trok de afgelopen weken nauw op met zijn collega-wethouder Van Abbema van de ChristenUnie uit Twenterand (Den Ham) ) en dan is de Hammer mediabespeler en conceptdenker Van Dijk altijd in de buurt voor een communicatietraject met persbericht. Dat er nog niets besloten is, dat er een onderzoek komt naar de meest wenselijke structuur en organisatie, dat niemand zich ergens zorgen over hoeft te maken, dat het allemaal goed komt. Ook wordt beklemtoond dat de werknemers van Soweco met een SW-indicatie verzekerd zijn van het behoud van hun baan en hun loon, maar dat is de wettelijke rechtspositie van ruim duizend SW-werknemers van Soweco. Zoals ook alle ambteljke medewerkers een rechtspositie hebben, inclusief directeur Van Broekhoven, ooit wethouder te Almelo, op de stoel  waar nu Maathuis op zit.

Vanuit de Ondernemingsraad heeft woordvoerder Doeschot deze week laten weten dat Soweco prima draait, met vorig jaar een omzet van 12,9 miljoen en een resultaat van 2,2 miljoen. Nog los, aldus Doeschot, van de sociaal-maatschappelijke winst. En bovendien, aldus Doeschot,  komt het grootste deel van de opdrachten niet van de overheid (gemeenten), maar uit de markt (bedrijven).

 

Deel dit nieuws!