De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede versobert de ambitieuze zwembadbouw op Het Diekman

Enschede versobert de ambitieuze zwembadbouw op Het Diekman

ENSCHEDE – Er komen twee zwembaden op Het Diekman in Enschede-Zuid in plaats van drie vanwege de stijgende bouwkosten en zwembd Het Slagman in Enschede-Noord blijft nog tien jaar open. Dit is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders dat zelf over ‘een aangepast scenario’ spreekt.  De opening is een jaar later dan gedacht, in 2022.

Het oorspronkelijke plan, met een volwaardig wedstrijdbad, is volgens het college 'binnen de financiële kaders' onhaalbaar geworden. Het nieuwe plan voorziet in de bouw van een sportbad (25x15,4 m) en een warmwaterbad (25x10 m), waarbij Het Slagman in Enschede-Noord nog tot 2028 openblijft en voorziet in de behoefte aan een wedstrijdbad (25x14 m). Bij nieuwbouw op Het Diekman wordt met het oog daarop met uitbreidingsmogelijkheden rekening gehouden.

De ontwikkelingen in de markt, die leiden tot een kostenstijging van twintig procent, vereisen volgens het college ‘fundamentele keuzes’. Ook de raming van de bezoekersaantallen laat blijkens een notitie van het college een verandering zien ten opzichte van twee jaar terug. Er wordt een toename verwacht van banenzwemmers en het aantal bezoekers dat voor het warmwaterbad komt, zoals ouderen en revaliderende mensen.  Een afname verwacht men ten stadhuize bij het aantal verenigingsleden en leszwemmers. De afgelopen twee jaren laten volgens de gemeente een sterkere daling zien dan was verwacht. Deze prognose heeft ook een nadelige invloed op de te verwachten inkomsten. Verder is de landelijke btw-regeling voor sportvoorzieningen per 1 januari veranderd, ofschoon nog moet worden afgewacht hoe dit uitpakt. De regeling kent voorwaarden waardoor er onzekerheid bestaat over de omvang van de financiële compensatie.

Deel dit nieuws!