De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bestuur van Peddemorsboerderij houdt vast aan bouw dependance

Bestuur van Peddemorsboerderij houdt vast aan bouw dependance

VRIEZENVEEN – De bouw van een dependance bij de museumboerderij Peddemors te Vriezenveen is onontbeerlijk voor het voortbestaan van deze oudste boerderij van het dorp. Op het verzoek geld vrij te maken voor de bouw reageerde het college van burgemeester en wethouders onlangs afhoudend, ook vanwege de kosten. De bouw zou zo'n kwart miljoen kosten, waarvan de gemeente een kwart op het zere been zou moeten nemen.

Er zijn veel nieuwe initiatieven en ideeën om meer bezoekers naar de Peddemorsboerderij te trekken, maar daarvoor is volgens het bestuur meer ruimte nodig. Men wil bijvoorbeeld dat toilet- en keukenvoorzieningen in de dependance een plek krijgen, zodat de boerderij meer mogelijkheden krijgt voor exposities, lezingen en samenkomsten.

In een brief als reactie op de lauwe eerste reactie van het college stelt voorzitter Boswinkel het positief te vinden dat het gemeentebestuur het belang van de Peddemorsboerderij onderschrijft en maatregelen wil nemen ter zake energiegebruik, buitenaanzicht, dakbeschot en sanitaire voorzieningen, maar hij stelt meteen dat de aanpassingen de authenticiteit van de boerderij geweld aan zouden kunnen doen. Beter is naar het oordeel van het bestuur de boerderij verder terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat en het geld daarin te steken. ‘Deze boerderij aan het Westeinde is de enige boerderij in Vriezenveen, die in deze staat bewaard is gebleven en het zou zonde zijn om vernieuwingen door te voeren, die deze staat aan zouden tasten.’ Het bestuur dringt er daarom nogmaals op aan de dependance te bouwen.

Deel dit nieuws!