De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Dreigement gemeenten voor honderden miljoenen Jeugdzorg werkt

Dreigement gemeenten voor honderden miljoenen Jeugdzorg werkt

HENGELO – Het kabinet komt in de loop van dit jaar met 350 miljoen euro voor jeugdzorg op de proppen en wil daarna nog drie keer een jaarbedrag van 190 miljoen euro beschikbaar stellen. Hiermee lijkt het kabinet een harde confrontatie met de gemeenten te willen voorkomen.

Er ontstond deze week extra druk van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op het kabinet om meer geld beschikbaar te stellen voor jeugdzorg. Gevraagd werd één miljard met het dreigement dat anders de jeugdzorg ‘gewoon’ weer op het bordje van de rijksoverheid wordt gelegd. Kennelijk heeft dat bij de Hofvijver tot hevige golfslag geleid, met name bij de CDA-ministers De Jonge van Volksgezondheid en Hoekstra van Financiën.

Na de overheveling van het zogenoemde sociaal domein in 2015 van de rijksoverheid naar de gemeenten. En omdat lokaal beter en efficiënter bijstand, hulp, zorg en ondersteuning zou kunnen worden verleend voerde  de rijksoverheid wel een ‘efficiëntiekorting’ door, zeg maar een bezuiniging. De tekorten op de jeugdhulp bij de door de VNG benaderde gemeenten variëren van vijf tot bijna dertig procent ten opzichte van het rijksbudget. Dat komt vooral doordat steeds meer jongeren psychische of gedragsproblemen hebben.

 

 

 

Deel dit nieuws!