De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA Twenterand speculeert nu al op hertelling bij verkiezingen Europa

CDA Twenterand speculeert nu al op hertelling bij verkiezingen Europa

VRIEZENVEEN – Voor het CDA in de gemeente Twenterand zijn de fouten bij het tellen van stemmen bij nationale verkiezingen en waterschapsverkiezingen reden sterk te overwegen bij de Europese verkiezingen op voorhand een hertelling aan te vragen. Volgens woordvoerder Kerkdijk krijgt het CDA stelselmatig minder getelde dan uitgebrachte stemmen.

Hij zei vanavond dat dit zijn partij dit twee keer achtereen overkwam. Reden om nu al met een dat hertelling te schermen. Opvallend was dat hij de historische nederlaag van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (van zeven naar vier zetels en niet meer de grootste) er in dit verband ook nog even bijhaalde. 'En dan vraag je je af wat er gebeurd is bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018', aldus  Kerkdijk die in plaas van wethouder te worden zijn functie al fractievoorzitter ter beschikking stelde.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer kreeg de Twentse kandidaat Omtzigt van het CDA door verkeerd tellen minder stemmen dan er op hem waren uitgebracht, hetzelfde gebeurde recent met de lokale CDA-kandidaat Bos voor het waterschap. Kerkdijk zei het vermoeden te hebben dat het 23 mei bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zomaar wéér mis kan gaan met de Twentse kandidaat Schreijer-Pierik, de nummer twee van het CDA. In haar reactie zei burgemeester Van der Kolk dat ze het bijzonder ‘vervelend’ vindt dat het bij de waterschapsverkiezingen opnieuw misging, maar ook zei ze dat waar mensen werken fouten worden gemaakt. Ze kondigde een evaluatie aan.

Kerkdijk deed de suggestie om te letten dat bij het tellen der stemmen het vier ogen-principe wordt gehanteerd, want daar zou naar zijn informatie de hand mee worden gelicht omdat het voorkomt dat in stemlokalen één persoon de uitgebrachte stemmen op een lijst zet en dat ook één persoon dat nog eens overschrijft. Hij zal er zelf trouwens niet op terugkomen, want neemt twee dagen vóór de Europese verkiezingen, namelijk 21 mei, afscheid als raadslid.

Deel dit nieuws!