De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Topwinst uit grondverkoop verhult in Hellendoorn sociaal tekort, even

Topwinst uit grondverkoop verhult in Hellendoorn sociaal tekort, even

NIJVERDAL - Dankzij een enorme meevaller bij de grondverkoop  kan de gemeente Hellendoorn het Schip van Staat nog in de vaart houden, De gemeente verkocht vorig jaar in haar eigen woorden 'opvallend veel grond' voor woningbouw en bedrijven op met name op 't Lochter aan de toekomstige A35. Het tekort in het sociale domein (bijstand, hulp, ondersteuning en zorg) bedroeg ruim zeven miljoen. De voorlopige jaarrekening  over 2018 laat een overschot van ruim een miljoen zien omdat op alle beleidsonderdelen behalve het sociaal domein goede resultaten zijn geboekt, zowel materieel als financieel.

Het is volkomen onduidelijk hoeveel grond de gemeente dit jaar weet te slijten. wel is duidelijk dat de kosten in het sociaal domein zullen blijven stijgen. Er wordt gezinspeeld op extra geld van de rijksoverheid voor gemeenten vanwege de oplopende tekorten in de sociale sfeer, maar linksom of rechtsom zal er volgens wethouder Beintema ook lokaal geld bijmoeten. Beintema is in Hellendoorn trouwens zowel wethouder van Financiƫn als van Sociaal.

Aan ombuigingen in de begroting valt niet te intkomen, stelt de wethouder, die recent een motie van wantrouwen overleefde, mede omdat het hele college zou aftreden als de raad hem zou wegsturen, 'Uiteraard hebben we net als andere gemeenten een noodkreet achtergelaten in Den Haag, maar we hebben niet de tijd en ruimte om te wachten en zijn daarom nu een ombuigingstraject ingegaan

Het tekort op de begroting van 2019 bedraagt volgens de schepen 7,15 miljoen, waarvan 6,85 miljoen in het sociaal domein. De raad speelde vorige maand ruim 5,2 miljoen vrij en er moet dus nog gezocht worden naar ruim twee miljoen. De gemeenteraad van Hellendoorn komt er volgende week over te spreken en besluitvorming is voor medio juni voorzien. Vervolgens wil het college nog voor de zomer worden voorstellen voor de bezuinigingsmaatregelen voor 2020 tot en met 2023 aan de raad presenteren, inclief voorstellen voor 'een debat met de samenleving'.

 

Deel dit nieuws!