De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Haaksbergen zint op mogelijkheden kostenbesparing begrafenissen

Haaksbergen zint op mogelijkheden kostenbesparing begrafenissen

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen wil 275.000 eueo investeren in 'toekomstbestendige' begraafplaatsen. Het doel van de investering is de kosten van het begraven aanmerkelijk te verminderen teneinde de exploitatie te verbeteren en uiteindelijk budgettair-neutraal te maken. De kosten op jaarbasis bedragen nu 166.00 euro waar tegenover 32.000 euro aan legesopbrengst staat. De gemeenteraad komt er binnenkort over te spreken.

De gemeente stelt dat 75 procent van de Haaksbergers kiest voor crematie en dat 25 procent (vijftig personen per jaar) aangeeft voor een voor een teraardebestelling te opteren, van wie de helft wenst te worden begraven op Het Waarveld. De afname van het aantal begrafenissen  betekent dat de kosten oplopen.

De gemeente heeft het oor te luister gelegd bij inwoners (informatiebijenkomst en enquĂȘte), consulteerde uitvaartbedrijven, steenhouwers en andere betrokkenen en kwam op bass daarvan tot  een voorstel ' 'nieuw beleid taakveld begrave'  in een poging de kosten te verminderen en kostendekkendheid te bereiken. In dat verband is gesproken over het ruimen van oude graven, de  optie van een natuurbegraafplaats en het aanleggen van een herdenkingspark waar ook urnen met as zouden kunnen worden begraven. 

 

 

Deel dit nieuws!