De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo bouwt zijn Industrie Gebouwen Maatschappij gestaag af

Almelo bouwt zijn Industrie Gebouwen Maatschappij gestaag af

ALMELO - Het college van burgemeester en wethouders kiest voor een geleidelijke afbouw van het belang der gemeente Almelo in de naamloze vennootschap Industrie Gebouwen Maatschappij. Hiermee kiest college voor  een scenario van geleidelijke afbouw van de Industrie Gebouwen Maatschappij (IGM), waarbij op een geschikt moment panden worden verkocht en leningen afgebouwd. De gemeenraad komt er binnenkort over te spreken.

Dit betekent dat IGM acht miljoen euro aflost aan gemeentelijke leningen, maar om dit 'afbouwscenario' mogelijk te maken zou een herfinanciering van zes miljoen euro nodig zijn. Het college wil hiertoe twee leningen van elk drie miljoen aan IGM verstrekken en vraagt de gemeenteraad daarvoor toestemming. Het alternatief is een snelle afbouw door verkoop van panden en het overdragen van leningen en dat betekent liquidatie van de NV. Een geleidelijke afbouw houdt in dat geschikte momenten worden bepaald om panden te verkopen en leningen af te bouwen, inclusief de verkoop van aandelen of activa aan derden, zoals banken en investeerders.

Het college wenst over het toekomstige bestuur en toezicht van de vennootschap in gesprek gaan met de huidige directie en raad van commissarissen en neemt het kennelijk meegedeelde aanblijven van commissaris Eggermont tot de eerstvolgende algemene vergadering voor kennisgeving aan.

Indertijd werd IGM opgericht als stedelijk vehikel om de economie impulsen te geven door bedrijven te paaien zich in Almelo te vestigen. De provincie Overijssel liet jaren geleden al weten het riskant te vinden dat een gemeente als Almelo ondernemertje speelde met geleend geld, waarbij een krachtig bedrijf als Boessenkool anderhalf miljoen kreeg voor de bouw van een nieuwe hal en dat Madison nieuwbouw op XL Park kon plegen doordat de IGM (Amelo dus) de leegkomende hal aankocht zonder idee wat ermee te doen. Ook in de gemeenteraad nam de kritiek toe gekoppeld aan pleidooien voor ontmanteling dor de huidige fractievoorzitter Kampman van coalitiepartij LAS.

Deel dit nieuws!