De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Forum voor Democratie in coalitie Overijssel, GroenLinks valt erbuiten

Forum voor Democratie in coalitie Overijssel, GroenLinks valt erbuiten

ENSCHEDE/ZWOLLE - De  beoogde coalitie in Overijsselse politiek bestaat uit CDA, FvD, VVD, ChristenUnie en PvdA. Dat heeft informateur Jansen, ex-commissaris ban Overijssel, vanavond laten weten. Op instigatie van het CDA als grootste partij gaat ex-gedeputeerde Krol van het CDA in Utrecht ijlings aan de slag als formateur.

Het is volgens Jansen ondoenlijk gebleken om de grootste winnaars FvD en GroenLinks samen in de nieuwe coalitie te krijgen. Hij windt er geen doekjes om dat klimaatbeleid en energietransitie in de besprekingen het verschil maakten. Opvallend is dat voormalig SGP-wethouder De Jong van Staphorst in beeld is als wethouder van FvD.

De constructie betekent dat de wensen die de partijleiders (en tevens gedeputeerden met zitvlees) Van Hijum van het CDA en Van Haaf van de VVD de formatie hebben gewonnen. Van Haaf wilde naar eigen zeggen over rechts met de grote winnaar FvD in zee en Van Hijum wilde ChristenUnie erbij houden en de SGP erbij nemen. Ze hebben beide gekregen wat ze wilden: Dat de PvdA ook bij de daadwerkelijkr formatie aan tafel zit betekent dat ex- fractieleider De Bree die niet herkiesbaar was en alleen als gedeputeerde terug wilde komen nu zijn een gewenste betrekking krijgt, wat vooral werd bepleit door Van Hijum die het privé goed met De Bree kan vinden en met de PvdA de coalitie een sociaal blosje op het bakkes kan geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit nieuws!