De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • SP in Hengelo wil actie tegen Brussels ondermijning lokale democratie

SP in Hengelo wil actie tegen Brussels ondermijning lokale democratie

HENGELO – De raadsfractie van de SP te Hengelo roept het college van burgemeester en wethouders op zich aan te sluiten in het verzet tegen een Europees voorstel dat de lokale democratie zou ondermijnen. In de gremia van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers vinden onderhandelingen plaats over een voorstel dat gemeenten zal verplichten al hun regels en wetten die aan het dienstenverkeer raken eerst ter goedkeuring aan Brussel voor te leggen.

Het raadslid Mulder van de SP: ‘Stel dat onze gemeenteraad bepaalde winkels die zich op plein Westermaat zouden willen vestigen met redenen geen toestemming zou willen geven, dan moet we volgens dit voorstel straks wachten tot Brussel daar akkoord voor geeft.’ Dat is volgens Mulder de wereld op zijn kop. Hij vindt dat het college, met SP-wethouder Ten Heuw, in Den Haag en bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten kenbaar moet maken hier grote bezwaren tegen te hebben”.

Het effect zal namelijk zijn dat de gemeenteraad straks drie tot zes maanden moet wachten op het verlossende woord uit Brussel. Mulder: ‘Het zal gemeenten direct verlammen, want het dienstenverkeer raakt aan bijna alles. Wij willen dat deze plannen voor extreme Brusselse bemoeizucht van tafel gaan. Het is de zoveelste aanval op onze lokale zeggenschap.’ Om die reden moet het college in Hengelo volgens de SP zo snel mogelijk de noodklok luiden bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en minister Wiebes die voor Nederland in de Raad van Ministers onderhandelt.

Deel dit nieuws!